Thursday, May 24, 2012

Resipi: karipap lazat di makan begitu sahaja.

 

Salam,

Nih resipi turun temurun.
Lazat.

Mak fara jual karipap zaman fara kanak-kanak.
Fara selalu tolong. Saja nak share resipi nih. Harap berjaya :)

Bahan-bahan:
Pastry:
500 g tepung gandum
Garam sikit utk perisa.
1 cawan minyak masak - panaskan hingga panas yg betul2 panas.
Air secukupnya.

Inti:
Udang kering seringgit, lebih kurang sesudu besar @ boleh guna daging.
Bawang besar 1 buku. Saiz sederhana.
4biji kentang/ keledek/ campur, (saiz sederhana), potong dadu.
Rempah kari daging, adabi.
Garam
Gula
Air
************

Cara-cara:
Pastry:
Campurkan garam dan tepung.
Kacau sebati.
Masukkan minyak panas yang betul2 dah panas.
Kacau rata guna sudu.
Sejukkan sikit.
Tuangkan air, sikit2, dan mula menguli menjadi doh.

Inti:
Udang kering + bawang, tumbuk bersama. Tumis guna sedikit minyak.
Masukkan rempah kari. Tumis.
Masukkan kentang + air.
*sukatan air, hingga kentang tenggelam*
Masak menggunakan api sederhana, hingga kentang empuk.
Jangan lupa masukkan gula dan garam secukup rasa.


Dah siapkan inti & pastry,

gelek la pastry n masukkan inti, kelim dan goreng!
makesure api sederhana.
takut dalam tepung xmasak, luar dah gelap.

agak2 dah kekuningan, angkat karipap, toskan minyak.
makan!

0 comments:

Post a Comment

 

Salam,

Nih resipi turun temurun.
Lazat.

Mak fara jual karipap zaman fara kanak-kanak.
Fara selalu tolong. Saja nak share resipi nih. Harap berjaya :)

Bahan-bahan:
Pastry:
500 g tepung gandum
Garam sikit utk perisa.
1 cawan minyak masak - panaskan hingga panas yg betul2 panas.
Air secukupnya.

Inti:
Udang kering seringgit, lebih kurang sesudu besar @ boleh guna daging.
Bawang besar 1 buku. Saiz sederhana.
4biji kentang/ keledek/ campur, (saiz sederhana), potong dadu.
Rempah kari daging, adabi.
Garam
Gula
Air
************

Cara-cara:
Pastry:
Campurkan garam dan tepung.
Kacau sebati.
Masukkan minyak panas yang betul2 dah panas.
Kacau rata guna sudu.
Sejukkan sikit.
Tuangkan air, sikit2, dan mula menguli menjadi doh.

Inti:
Udang kering + bawang, tumbuk bersama. Tumis guna sedikit minyak.
Masukkan rempah kari. Tumis.
Masukkan kentang + air.
*sukatan air, hingga kentang tenggelam*
Masak menggunakan api sederhana, hingga kentang empuk.
Jangan lupa masukkan gula dan garam secukup rasa.


Dah siapkan inti & pastry,

gelek la pastry n masukkan inti, kelim dan goreng!
makesure api sederhana.
takut dalam tepung xmasak, luar dah gelap.

agak2 dah kekuningan, angkat karipap, toskan minyak.
makan!

0 comments:

Post a Comment

 

Blog Template by YummyLolly.com
Sponsored by Free Web Space