Wednesday, May 12, 2010

I Lurve Puding Caremel




Dear blog,

Puding caremel ini teramat lazat.. nak masak pon senang..

cume ku takot nak kukus je sbb howt (auch!!).. yang lain sume~ no sweat!!

Lazat lagi manes cam ak jugak.. huhu.. (prasan)..



Berikot adalah bahan-bahannya~



Bahan A:



8 biji telor ayam (telor itik ngan lain2 telor, tak buleh!)


1 cawan gula


2 tin susu sejat/ susu cair




Bahan B


2 cawan gula


X cawan air (dalam 1 cawan kot)




Cara-cara:





Kite bwat Bahan A dlu k.. (*_^)

Telor 8 bijik tu, pecah kan..masok la dalam bekas.. Campor gula.. kacau sampai gula tu larot.

** tak yah kacau beria sangat. kacau pelan-pelan je.

Da tu, masok susu cair tadi, kacau la sampai rata.. (siap bahan A).




Bahan B

(ni melibatkan suhu yang tinggi! AWAS!!) - "gula hangos"



Panaskan periok/ kuali sampai ala-ala berasap.. masok gula..

Then, anda akan lihat gula turning to brown.. bagi sume cair dulu.. baru curah air..

HATI2!! Ia panas..

ps: sila pegang periok/ kuali dengan kain!




Pastu..



panaskan pengukus.. (kukus ni yang guna air tu).. masok loyang dalam pengukus..

bg hangat sat..masok "gula hangos".. tutup pengukus..

dalam 2, 3 minit.. masok bahan A dalam loyang..



Dah!! (kalo tgk da keras tu..da masak la..)



Paling best, sejokkan dulu.. pastu MAKAN! Lazat~~

0 comments:

Post a Comment




Dear blog,

Puding caremel ini teramat lazat.. nak masak pon senang..

cume ku takot nak kukus je sbb howt (auch!!).. yang lain sume~ no sweat!!

Lazat lagi manes cam ak jugak.. huhu.. (prasan)..



Berikot adalah bahan-bahannya~



Bahan A:



8 biji telor ayam (telor itik ngan lain2 telor, tak buleh!)


1 cawan gula


2 tin susu sejat/ susu cair




Bahan B


2 cawan gula


X cawan air (dalam 1 cawan kot)




Cara-cara:





Kite bwat Bahan A dlu k.. (*_^)

Telor 8 bijik tu, pecah kan..masok la dalam bekas.. Campor gula.. kacau sampai gula tu larot.

** tak yah kacau beria sangat. kacau pelan-pelan je.

Da tu, masok susu cair tadi, kacau la sampai rata.. (siap bahan A).




Bahan B

(ni melibatkan suhu yang tinggi! AWAS!!) - "gula hangos"



Panaskan periok/ kuali sampai ala-ala berasap.. masok gula..

Then, anda akan lihat gula turning to brown.. bagi sume cair dulu.. baru curah air..

HATI2!! Ia panas..

ps: sila pegang periok/ kuali dengan kain!




Pastu..



panaskan pengukus.. (kukus ni yang guna air tu).. masok loyang dalam pengukus..

bg hangat sat..masok "gula hangos".. tutup pengukus..

dalam 2, 3 minit.. masok bahan A dalam loyang..



Dah!! (kalo tgk da keras tu..da masak la..)



Paling best, sejokkan dulu.. pastu MAKAN! Lazat~~

0 comments:

Post a Comment

 

Blog Template by YummyLolly.com
Sponsored by Free Web Space