Salam,
Nih resipi turun temurun.
Lazat.
Mak fara jual karipap zaman fara kanak-kanak.
Fara selalu tolong. Saja nak share resipi nih. Harap berjaya :)
Bahan-bahan:
Nih resipi turun temurun.
Lazat.
Mak fara jual karipap zaman fara kanak-kanak.
Fara selalu tolong. Saja nak share resipi nih. Harap berjaya :)
Bahan-bahan:
Pastry:
500 g tepung gandum
Garam sikit utk perisa.
1 cawan minyak masak - panaskan hingga panas yg betul2 panas.
Air secukupnya.
Inti:
500 g tepung gandum
Garam sikit utk perisa.
1 cawan minyak masak - panaskan hingga panas yg betul2 panas.
Air secukupnya.
Inti:
Udang kering seringgit, lebih kurang sesudu besar @ boleh guna daging.
Bawang besar 1 buku. Saiz sederhana.
4biji kentang/ keledek/ campur, (saiz sederhana), potong dadu.
Rempah kari daging, adabi.
Garam
Gula
Air
Bawang besar 1 buku. Saiz sederhana.
4biji kentang/ keledek/ campur, (saiz sederhana), potong dadu.
Rempah kari daging, adabi.
Garam
Gula
Air
************
Cara-cara:
Pastry:
Cara-cara:
Pastry:
Campurkan garam dan tepung.
Kacau sebati.
Masukkan minyak panas yang betul2 dah panas.
Kacau rata guna sudu.
Sejukkan sikit.
Tuangkan air, sikit2, dan mula menguli menjadi doh.
Kacau sebati.
Masukkan minyak panas yang betul2 dah panas.
Kacau rata guna sudu.
Sejukkan sikit.
Tuangkan air, sikit2, dan mula menguli menjadi doh.
Inti:
Udang kering + bawang, tumbuk bersama. Tumis guna sedikit minyak.
Masukkan rempah kari. Tumis.
Masukkan kentang + air.
*sukatan air, hingga kentang tenggelam*
Masukkan rempah kari. Tumis.
Masukkan kentang + air.
*sukatan air, hingga kentang tenggelam*
Masak menggunakan api sederhana, hingga kentang empuk.
Jangan lupa masukkan gula dan garam secukup rasa.
Jangan lupa masukkan gula dan garam secukup rasa.
Dah siapkan inti & pastry,
gelek la pastry n masukkan inti, kelim dan goreng!
makesure api sederhana.
takut dalam tepung xmasak, luar dah gelap.
agak2 dah kekuningan, angkat karipap, toskan minyak.
makan!
0 comments:
Post a Comment