Oh~ lazat.. smalam saye try ini resipi... best2!!
Camni ha bwat~
Bahan2
200 gram lady finger (biskot roti)
1 mangkuk nescafe pekat, kelat yg amat
1 cawan gula
4 biji telur (asingkan)
serbuk koko utk dusting (dalam 1/2 cawan)
250 gram creamcheese (resipi asal, mascarpone cheese)
Cara2~
~ A ~
4 kuning telur + 3/4 cawan gula kacau.. n masak guna double boiler..
+ cream cheese (putar sampai xde ketul2)..
~B ~
Putih telur: putar sampai buih2...
+ 1/4 cawan gula (putar lama2).. sampai bile kite terbalik kan mangkuk.. cream tu xjatuh..
Or, boleh juga guna whipped cream untuk ganti putih telur n gula yg xdimasak ni..
Campurkan A dan B .. kacau dengan sopan.. guna senduk/ spatula..
Celup lady finger ke dalam nesface pekat (suam)..
********************************************************
Ambek bekas.
Susun lady finger..
Then letak bahan A + B
Buat dusting serbuk koko (1 lapisan rata2)
Susun lady finger..
Then letak bahan A + B
Buat dusting serbuk koko (1 lapisan rata2)
Dah. masuk dalam peti sejok. At least 8 jam.
Tada~ ni yg fara pny tiramisu. Lazat!
Cam ice cream ^.^
Cop2~ resipi asal kat sni.. (CLICK HERE)
4 comments:
waaa x pernah try
haha... sila lah try~ ^^
macm best nihh ..slurpp
sedap giler kek ni. Thank kakak
xD
Post a Comment