Thursday, May 17, 2012

Resipi Tiramisu, lazat! ubahsuai ikot citarasa.




Salam,

Resipi ini adalah lebih sedap dr sebelumnya :)
**utk 6 bekas plastik yg org slalu buat tapau nasik**
Sila cuba:
Bahan2
2 pek kek span (siap, beli kat tesko)
1 mug nescafe pekat, kelat yg amat

2 cawan gula
8 biji telur (asingkan, makesure xde langsung kuning dlm putih telur)
serbuk koko utk dusting (dalam 1/2 cawan)
500 gram creamcheese (tartura cheese)


Cara2~

~ A ~
8 kuning telur + 1 1/2 cawan gula kacau.. n masak guna double boiler..sejukkan sikit
+ cream cheese (putar sampai xde ketul2)..

~B ~
Putih telur: putar sampai buih2...betul2 kembang.
+ 1/2 cawan gula (putar lama2)..
sampai bile kite terbalik kan mangkuk.. cream tu xjatuh..

Or, boleh juga guna whipped cream untuk ganti putih telur n gula yg xdimasak ni..
(guna putih telur lebih sedap!)


Campurkan A dan B .. kacau dengan sopan.. guna senduk/ spatula..


********************************************************

Ambek bekas.

Susun kek span..letak air nescafe (sedikit2)
Then letak bahan A + B
Buat dusting serbuk koko (1 lapisan rata2)
Susun kek span..letak air nescafe (sedikit2)
Then letak bahan A + B
Buat dusting serbuk koko (1 lapisan rata2)

Dah. masuk dalam peti sejok. At least 8 jam.

Tada~ ni tiramisu. Lazat!



Cam ice cream ^.^

Cop2~ resipi asal kat sni.. (CLICK HERE)

4 comments:

Anonymous said...

woot woot .yaya nak try nanti :D

farapink said...

sila2~

Unknown said...

nk tanye.. tiramisu nie nk kne simpan kt dalam petiais atas (freezer) atau bawah???

Mimie said...

Hi. Kuning telur dimasak guna kaedah double boil. Mcm mana pula dgn putih telur? Xperlu masak ke? Thank you....

Post a Comment




Salam,

Resipi ini adalah lebih sedap dr sebelumnya :)
**utk 6 bekas plastik yg org slalu buat tapau nasik**
Sila cuba:
Bahan2
2 pek kek span (siap, beli kat tesko)
1 mug nescafe pekat, kelat yg amat

2 cawan gula
8 biji telur (asingkan, makesure xde langsung kuning dlm putih telur)
serbuk koko utk dusting (dalam 1/2 cawan)
500 gram creamcheese (tartura cheese)


Cara2~

~ A ~
8 kuning telur + 1 1/2 cawan gula kacau.. n masak guna double boiler..sejukkan sikit
+ cream cheese (putar sampai xde ketul2)..

~B ~
Putih telur: putar sampai buih2...betul2 kembang.
+ 1/2 cawan gula (putar lama2)..
sampai bile kite terbalik kan mangkuk.. cream tu xjatuh..

Or, boleh juga guna whipped cream untuk ganti putih telur n gula yg xdimasak ni..
(guna putih telur lebih sedap!)


Campurkan A dan B .. kacau dengan sopan.. guna senduk/ spatula..


********************************************************

Ambek bekas.

Susun kek span..letak air nescafe (sedikit2)
Then letak bahan A + B
Buat dusting serbuk koko (1 lapisan rata2)
Susun kek span..letak air nescafe (sedikit2)
Then letak bahan A + B
Buat dusting serbuk koko (1 lapisan rata2)

Dah. masuk dalam peti sejok. At least 8 jam.

Tada~ ni tiramisu. Lazat!



Cam ice cream ^.^

Cop2~ resipi asal kat sni.. (CLICK HERE)

4 comments:

Anonymous said...

woot woot .yaya nak try nanti :D

farapink said...

sila2~

Unknown said...

nk tanye.. tiramisu nie nk kne simpan kt dalam petiais atas (freezer) atau bawah???

Mimie said...

Hi. Kuning telur dimasak guna kaedah double boil. Mcm mana pula dgn putih telur? Xperlu masak ke? Thank you....

Post a Comment

 

Blog Template by YummyLolly.com
Sponsored by Free Web Space