Salam,
Resipi ini adalah lebih sedap dr sebelumnya :)
**utk 6 bekas plastik yg org slalu buat tapau nasik**
Resipi ini adalah lebih sedap dr sebelumnya :)
**utk 6 bekas plastik yg org slalu buat tapau nasik**
Sila cuba:
Bahan2
2 pek kek span (siap, beli kat tesko)
1 mug nescafe pekat, kelat yg amat
2 cawan gula
8 biji telur (asingkan, makesure xde langsung kuning dlm putih telur)
serbuk koko utk dusting (dalam 1/2 cawan)
500 gram creamcheese (tartura cheese)
Cara2~
~ A ~
8 kuning telur + 1 1/2 cawan gula kacau.. n masak guna double boiler..sejukkan sikit
+ cream cheese (putar sampai xde ketul2)..
~B ~
Putih telur: putar sampai buih2...betul2 kembang.
+ 1/2 cawan gula (putar lama2)..
sampai bile kite terbalik kan mangkuk.. cream tu xjatuh..
sampai bile kite terbalik kan mangkuk.. cream tu xjatuh..
Or, boleh juga guna whipped cream untuk ganti putih telur n gula yg xdimasak ni..
(guna putih telur lebih sedap!)
Campurkan A dan B .. kacau dengan sopan.. guna senduk/ spatula..
********************************************************
Ambek bekas.
Susun kek span..letak air nescafe (sedikit2)
Then letak bahan A + B
Buat dusting serbuk koko (1 lapisan rata2)
Susun kek span..letak air nescafe (sedikit2)
Then letak bahan A + B
Buat dusting serbuk koko (1 lapisan rata2)
Dah. masuk dalam peti sejok. At least 8 jam.
Tada~ ni tiramisu. Lazat!
Cam ice cream ^.^
Cop2~ resipi asal kat sni.. (CLICK HERE)
4 comments:
woot woot .yaya nak try nanti :D
sila2~
nk tanye.. tiramisu nie nk kne simpan kt dalam petiais atas (freezer) atau bawah???
Hi. Kuning telur dimasak guna kaedah double boil. Mcm mana pula dgn putih telur? Xperlu masak ke? Thank you....
Post a Comment