Saturday, January 15, 2011

Perniagaan online pun kene daftar?

Salam,

Rmai yang xtau, perniagaan online pun kne didaftarkan.. well, daku pun x tau pada mulanya.. tengok berita kat tv3.. baru lah tau~

DENDA RM50,000 atau PENJARA 2 TAHUN <-- hukuman kalo disabitkan kesalahan, beroperasi tanpa lesen/ apabila lesen tamat..

Fuh~ takut mendenga.. mane x, kumpul duit pon xsampai RM50,000.. tup2, nak kene denda.. uish~

Jadi, marilah kita mendaftar perniagaan.. xde la susah sangat..

Mula2 dah pergi 11.1.11.. sebab niat di hati nak tarikh cun.. tapi system tergendala.. makanya.. pergi semula ke SSM, pada 13hb.. Thanks to Ijan, tokey Borongshawls, sebab teman.. ^.^

Tempat daftar, kat Cawangan The Mall.. Tingkat 16.. sila jangan tertipu dengan ulat2~ kalau x silap.. upah untuk tolong buatkan sahaja mencecah smpai RM100! padahal, cuma perlu bayar RM70 untuk pendaftaran perniaan ni~ xde la mahal mane pon.. kalo kua dating pon da spend lagi banyak kan?

Adelah beberapa borang yang kene isi.. mulanya, untuk nama syarikat.. antara syaratnya..

1) xbuleh sama ngan nama syarikat org lain..

nama "butikpinkku" xbuleh.. sebab.. bahasa rojak.. sila take note.. "pink" adalah bahasa omputeh.. maka, "butikpinkku" beroperasi atas nme "my pink boutique"..

Dalam 40 minit camtu,, dah siap! macam magic pulak.. wah~ (kagum).. skrng saya da ade kompeni sndri.. dalam 40 menit tuh.. sempat la makan mekdi.. he~



Kalao anda naek LRT jugak.. maksure anda turun kat LRT, Stesen PWTC.. daku pon naek lrt gak.. from Cempaka to PWTC, RM2.80 je.. xyah baya parking..pastu xyah jem.. n jimat minyak serta menjaga alam..


So, skrng.. fara = owner of butikpinkku a.k.a my pink boutique.. teramat lah happy.. tapi ade satu lagi tanggungjawab di atas bahu..

must make this work! chaiyok2!!

tak lupa juga, terima kasih untuk semua yang menyokong, depan, belakang, kiri, kanan, atas, bawah.. haa.. thanks a lot..

^.^

6 comments:

::..mis♥nana..:: said...

go fara go....^_^

Aien Najib said...

kak fara ..teroskan usaha :) cayok !!

farapink said...

haha.. thanks korang~ ^^

Cikjan said...

saya pun mau daftar la.. ;)

farapink said...

jan,, ko daftar la~

Sapiah Ibrahim said...

untuk mendaftar perniagaan anda di SSM, Kementerian Kewangan dan CIDB saya syorkan pergi laman web ni www.daftarsyarikat.biz , diorang tolong buatkan dari a-z , dapat percuma koleksi kertas kerja, senarai badan pembiayaan dibawah agensi kerajaan untuk dihubungi dan contoh template profail syarikat(senang kita tinggal nak key in maklumat je kat dalam profail tu) . kalau pergi sendiri pun boleh cuma tinggal renyah je la nak beratur pastu nama tak lulus kena pergi balik dah satu kerja plak, duit minyak lagi...yang ni saya just melalui facebook je dgn admin dia untuk berinteraksi secara on9...lesen saya sehari je diorangg siapkan. Lepas tu kendian2 kalau ada apa2 yang u all tak faham pasal perniagaan dan ingin bertanyakan maklumat lanjut ada live support di yahoo messenger, skype, facebook dan gmail.

Post a Comment

Salam,

Rmai yang xtau, perniagaan online pun kne didaftarkan.. well, daku pun x tau pada mulanya.. tengok berita kat tv3.. baru lah tau~

DENDA RM50,000 atau PENJARA 2 TAHUN <-- hukuman kalo disabitkan kesalahan, beroperasi tanpa lesen/ apabila lesen tamat..

Fuh~ takut mendenga.. mane x, kumpul duit pon xsampai RM50,000.. tup2, nak kene denda.. uish~

Jadi, marilah kita mendaftar perniagaan.. xde la susah sangat..

Mula2 dah pergi 11.1.11.. sebab niat di hati nak tarikh cun.. tapi system tergendala.. makanya.. pergi semula ke SSM, pada 13hb.. Thanks to Ijan, tokey Borongshawls, sebab teman.. ^.^

Tempat daftar, kat Cawangan The Mall.. Tingkat 16.. sila jangan tertipu dengan ulat2~ kalau x silap.. upah untuk tolong buatkan sahaja mencecah smpai RM100! padahal, cuma perlu bayar RM70 untuk pendaftaran perniaan ni~ xde la mahal mane pon.. kalo kua dating pon da spend lagi banyak kan?

Adelah beberapa borang yang kene isi.. mulanya, untuk nama syarikat.. antara syaratnya..

1) xbuleh sama ngan nama syarikat org lain..

nama "butikpinkku" xbuleh.. sebab.. bahasa rojak.. sila take note.. "pink" adalah bahasa omputeh.. maka, "butikpinkku" beroperasi atas nme "my pink boutique"..

Dalam 40 minit camtu,, dah siap! macam magic pulak.. wah~ (kagum).. skrng saya da ade kompeni sndri.. dalam 40 menit tuh.. sempat la makan mekdi.. he~



Kalao anda naek LRT jugak.. maksure anda turun kat LRT, Stesen PWTC.. daku pon naek lrt gak.. from Cempaka to PWTC, RM2.80 je.. xyah baya parking..pastu xyah jem.. n jimat minyak serta menjaga alam..


So, skrng.. fara = owner of butikpinkku a.k.a my pink boutique.. teramat lah happy.. tapi ade satu lagi tanggungjawab di atas bahu..

must make this work! chaiyok2!!

tak lupa juga, terima kasih untuk semua yang menyokong, depan, belakang, kiri, kanan, atas, bawah.. haa.. thanks a lot..

^.^

6 comments:

::..mis♥nana..:: said...

go fara go....^_^

Aien Najib said...

kak fara ..teroskan usaha :) cayok !!

farapink said...

haha.. thanks korang~ ^^

Cikjan said...

saya pun mau daftar la.. ;)

farapink said...

jan,, ko daftar la~

Sapiah Ibrahim said...

untuk mendaftar perniagaan anda di SSM, Kementerian Kewangan dan CIDB saya syorkan pergi laman web ni www.daftarsyarikat.biz , diorang tolong buatkan dari a-z , dapat percuma koleksi kertas kerja, senarai badan pembiayaan dibawah agensi kerajaan untuk dihubungi dan contoh template profail syarikat(senang kita tinggal nak key in maklumat je kat dalam profail tu) . kalau pergi sendiri pun boleh cuma tinggal renyah je la nak beratur pastu nama tak lulus kena pergi balik dah satu kerja plak, duit minyak lagi...yang ni saya just melalui facebook je dgn admin dia untuk berinteraksi secara on9...lesen saya sehari je diorangg siapkan. Lepas tu kendian2 kalau ada apa2 yang u all tak faham pasal perniagaan dan ingin bertanyakan maklumat lanjut ada live support di yahoo messenger, skype, facebook dan gmail.

Post a Comment

 

Blog Template by YummyLolly.com
Sponsored by Free Web Space